Европа има план за спасяването на чинията на Бузлуджа. Това

...
 Европа има план за спасяването на чинията на Бузлуджа. Това
Коментари Харесай

Императорска гробница става световна атракция

 Европа има проект за спасяването на чинията на Бузлуджа. Това съобщи Пийт Яспърт, вицепрезидент на най-голямата европейска фондация за запазване на културното завещание – " Европа Ностра ". Той бе специфичен посетител на церемонията за връчване на годишните награди на акцията на " Стандарт " " Чудесата на България ". През лятото на 2018 година акцията получи европейско самопризнание - премията за „ Изключителен принос “ на " Европа Ностра ", чийто президент е маестро Пласидо Доминго.
" Имаше 160 кандидатури, дадохме 30 награди и една от тях бе за " Стандарт ". " Чудесата на България " би трябвало да станат " Чудеса на Европа ", съобщи Пийт Яспърт.
Тази година тържественото връчване на премиите се организира в Пловдив - градът, който след броени дни поема щафетата " Европейска столица на културата ".  " Ще дойдат експерти, които ще кажат какво може да се направи за спасяването на Бузлуджа, който е един от седемте застрашени културни обекти, разказани от " Европа Ностра ". " Искаме политиците да чуят нашия глас. Днес ще предам проекта за деяние на българските управляващи ", съобщи господин Яспърт.

Церемонията на " Стандарт " събра в " Малката Базилика " в Пловдив археолози, историци, общественици, представители на изпълнителната, законодателната и локалната власт, на бизнеса и научните среди. Сред гостите бяха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник-министърът на културата Румен Димитров, кметът и регионалният шеф на Пловдив Иван Тотев и Здравко Димитров, депутати и градски управници.   
" Присъствието на господин Яспърт тук е от голямо значение, тъй като демонстрира, че България към този момент е заела достойното си място на европейската сцена на културно завещание. И че премията, която " Стандарт " получи с " Чудесата на България ", въпреки и първа за страната ни, е оценена по достойноство поради огромната й цел  - да увеличи националното самочувствие на българите, само че и да показа пред европейците неповторимото ни завещание с  над 50 000 артефакти, което е третото по величина в Европа след Гърция и Италия ", съобщи основният редактор на медията Славка Бозукова. Тя описа, че премията е била връчена на първия по рода си конгрес на европейското културно-историческо завещание, който се организира в Берлин в присъствието  на еврокомисаря Тибор Наврачич, немския президент Франк-Валтер Щайнмайер и, несъмнено, Пласидо Доминго. А огромната тематика, обсъждана от десетки министри на културата и туризма в Европа, е била по какъв начин да бъде опазено наследството на Европа и каква е ролята му за опазване на полезностите на нашия континент.
А българите са били измежду първите, подписали главния документ от високия конгрес,  а точно Берлин прът Екшън проект. " Направихме го, тъй като освен сме солидарни с напъните на Европа за запазване и възобновяване на културното благосъстояние, а и тъй като нямаме потребност от доказателства, че  запазването на идентичността ни като народи, като обединена Европа  минава през предпазване на полезностите и предаването им към младото потомство.
Ние, българите, имаме нещо, в което изключително се гордеем. Носители и пазители сме на  неповторимия български код. Този необикновен ген, с помощта на който България съществува над 1300 години без да трансформира името си. Този ген, който е държал предците ни будни, търсещи, вярващи, с цел да дадат на Европа и света първото обработено злато, първия град – солница, първия календар, първия златен рудник, първите земеделци, първите къщи.
Горди сме, че имаме  изключително значение за Европа още от праисторията, когато заселването на континента е минало през нашите земи, през Белоградчик. А Пловдив си остава един от най-старите градове на Европа – съвременник на Троя и Микена. И през днешния ден от ден на ден историци одобряват тезата, която ние доста добре знаем, че първият християнски манастир не е в Шотландия, а тук – доста покрай Пловдив – манастирът „ Свети Атанасий “, сподели госпожа Бозукова.
И напомни, че за 8-годишната история на акцията " Чудесата на България ", със взаимните старания на Европейската комисия и българското държавно управление, над стотици манастири, крепостни стени, кули и гробници одобряват десетки милиони гости от целия свят, а културно-историческия туризъм към този момент втора година бележи двуцифрен растеж.
" Миналото, сегашното и бъдещето на България ще се срещнат идващата година тъкмо тук, в Пловдив. А до момента в който европейците са тук, международните музеи ще демонстрират златните ни съкровища, които от години се радват на голяма известност. Защото истината е, че това е най-успешната ни визитка картичка пред Европа и пред света ", заключи госпожа Бозукова.
И откри церемонията по награждаването на най-заслужилите измежду археолозите, историците и градовете, разрастващи туризъм.

 

 

 

 

 

 

 
АРХЕОЛОГ 2018: Доц. Бони Петрунова
Най-голямото благополучие за всеки археолог е откриването на златно богатство. Една жена има привилегията това благополучие да й се случва няколко пъти - доцент Бони Петрунова. Тя потвърди, че се оправя еднообразно добре и като управленец, и като админ, и като академик на терен.

Като заместник-министър на културата тя усили парите за разкопки. Като зам.-директор на НАИМ – Българска академия на науките преди този момент осъществя куп планове. А в този момент, още в първата си година като шеф на НИМ, може да се похвали със златното археологическо лято на археолозите от музия и с персоналното си изобретение – златното богатство от Калиакра. То е от 14-век и е най-голямото от този интервал откривано до момента в земите ни – 957 предмета.

Сред тях за 28 златни монети, 11 солидни златни обеци, 2 пръстена.
" Трябва да сме посланици на нашето културно-историческо завещание ", сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която връчи премията на доцент Бони Петрунова. " Изключително е да получаваш такава премия от първия човек на страната ", сподели доцент Петрунова. И добави: " Когато страната се грижи за своите археолози, и те й се отплащат с открити съкровища ".

 

 
ЕВРОПЕЙСКИ ПРИНОС: Град Пловдив
Пловдив е икономически и нравствен център още от праисторията, през 342 година прочие Хр. Филип Македонски е дал името си на града. Пловдив е съхранил в себе си извънредно скъпи монументи, от които най-впечатляващи са Римският стадион, Античният спектакъл, Одеонът, превъзходните цветни мозайки, Акведуктът, крепостните стени, останките от тракийски поселища. Главната му улица лежи върху   пистата на античния римски стадион и е най-дългата пешеходна в Европа – 1,8 км.

Наградата на кмета Иван Тотев връчи вицепрезидентът на " Европа Ностра " Пийт Яспърт. " Прекрасна е концепцията тази гала да се свърже със старта на самодейността " Пловдив - европейска столица на културата 2019 ". Надяваме се, че идната година на културата ще бъде катализатор, който ще докара и до икономическо развиване. " Европа Ностра " е " шапка " на над 400 организации и 800 частни лица. Тя се грижи за опазването на културното завещание от 1962 година, като се простира от Грузия до Естония, от Португалия до Украйна и от Армения до Ирландия. Нямаме обаче задоволително членове от България, по тази причина ви приканвам да се включите ", сподели господин Яспърт. И уточни, че българското културно завещание е огромна полезност, а Пловдив е древен град. " Културното завещание ни сплотява без значение от етническата, религиозната и културната принадлежност. " Европа Ностра " желае да направи културното завещание главен приоритет на политиците ", уточни още Пийт Яспърт.
" Поласкан съм, че получавам тази премия за Пловдив - освен, че градът ще е европейска столица на културата. Културното завещание, което откриваме тук, е пловдивско - да вземем за пример построяването на Малката Базилика е в чест на Базилиск, основния боен пълководец на провинция Тракия, който по-късно става император. Църквата е част от план, с който Пловдив кандидатства за листата на ЮНЕСКО. Гордеем се, че сме общината, която отделя най-вече средства за археология в България - работим по обекти за над 20 млн. лв.. Горди сме, че това е оценено ", сподели кметът Иван Тотев.
КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКА АТРАКЦИЯ 2018: Доц. доктор Костадин Кисьов за гробницата в могила „ Малтепе “
Гробницата в могила „ Малтепе “ край Пловдив е висока 26 метра - по-висока от съкровищницата на Атрей в Микена. Превъзхожда я единствено мавзолеят на Октавиан Август. Огромните й размери демонстрират, че е или царска – на някой от последните тракийски владетели, или по-скоро императорска – на някой от императорите Траян Деций, Галерий или Аврелиан, които не се знае къде са заровени. Не инцидентно министър председателят Бойко Борисов назова гробницата международно знамение и даде обещание колкото са нужни средства за нейното откриване.
Наградата на доцент доктор Костадин Кисьов, шеф на Регионалния археологически музей в Пловдив, бе връчена от регионалния шеф на Пловдив Здравко Димитров.   
" Тази гробница излиза от рамките на локалното културно-историческо завещание и ще стане международна атракция. Знаех доста от дълго време за този обект, само че допреди 3 година нямаше пари за неговото изследване. Благодареня на община Пловдив, че от 2016 година финансира разкопките. Нашите изследвания до момента демонстрират, че тази гробница няма аналог в света по величина. След консервацията ще има визити от целия свят ", сподели доц Кисьов. " Преди повече от 10 година доцент Кисьов ме срещна с този обект, сигурен съм, че търпението ни ще бъде възнаградено. Заслужаваме го, би трябвало да го знае целият свят ", уточни Здравко Димитров. И добави: " Поклон пред " Стандарт " за задачата му! ".
АРХЕОЛОГИЧЕСКО ОТКРИТИЕ 2018: Д-р Калин Димитров за потъналите кораби в Черно море
40 потънали в Черно море кораба описват още веднъж историята от 9 до 19 век, разкривайки връзките на черноморските крайбрежни общества със света. Доскоро  тези кораби съществуваха единствено в историческите документи. Благодарение на интернационален теоретичен екип, тайните на отминалите времена доближиха до нас.

Миналата година отдадохме справедливо самопризнание на един от учените, работили от българска страна – доцент Людмил Вагалински. Но още един академик продължава науморно да работи по тематиката и да споделя тайните на потъналите кораби. За един от тях даже се счита, че е протопит на кораба на Марко Поло. Наградата на доктор Калин Димитров, шеф на Центъра за подводна археология – Созопол, бе връчена от заместник-министъра на културата Румен Димитров.
" Бях сюрпризиран, че в сърцето на Тракия не не помнят обстоятелството, че България е и морска страна и има извънредно завещание в акваторията си ", сподели доктор Димитров. " Със своята акция " Стандарт " прави работата на министерството на културата. Заедно ще създадем доста положителни неща ", означи зам.министър Димитров. Той уточни, че следващата година ще има повече пари за археология и чака още доста положителни вести от разкопките.  
СЪКРОВИЩЕ 2018: Преславското златно богатство
Всеки европейски цар през средновекорието би желал да има едно българско богатство – Преславското златно богатство. Ювелирната му направа събра погледите на цяла Европа в Лувъра тази година.  Съкровището описа историята на Велики Превлав. За възкресяването на славата на града науморно се бори години на ред кметът доктор Александър Горчев. Той получи премията „ Съкровище 2018 “, която му беше връчена от депутата Атанас Ташков.
" Имах щастието по време на българското европредседателство да видя изумените погледи на многочислените туристи в Лувъра, които разглеждаха Преславското богатство, единственото средновековно от България.  Онези от вас, които не са били във Велики Преслав и не са се докоснали до съкровището, са изгубили доста от живота си. А на този, който не познава добре историята, по-трудно му върви бъдещето. Така че заповядайте ", предложения присъстващите Горчев.
" Поздравления, Пловдив е мястото, където се срещат доста култури ", сподели депутатът Ташков.
ДЕСТИНАЦИЯ „ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ТУРИЗЪМ “: Старосел   
Само на 4 км от село Старосел се намира най-големият открит до момента тракийски царски комплекс с пантеон. Датира се от края на V и началото на ІV в. прочие Хр. Старосел стана образец по какъв начин културно-историческият туризъм може да развива стопански дребни обитаеми места. Наградата на кмета Матея Гудев връчи инж. Никола Добрев, началник на КЦМ.
" Искам да изкажа моята откровена признателност за обективната оценка за напъните, които нашата община поставя за съхраняването на културно-историческото завещание. Наградата е и самопризнание за капацитета на Старосел като културно-исторически маршрут. Тя е и предизвикателство да покажем в цялостния искра оживялото от най-могъщото държавно обединяване на траките ", съобщи Гудев.
" В нашия район има опция археологията да доближи международни равнища. Пожелавам на нашите археолози да го реализиран ", сподели на собствен ред инж. Добрев.
ЗИМНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ 2018: Чепеларе
Всеки фен на зимните спортове най-малко един път е карал ски на Мечи чал. Чепеларе към този момент се трансформира във водеща дестинация. Курортното градче предлага уют, топлота и връзка с българските обичаи. Наградата „ Зимна туристическа дестинация – 2018 “ на кмета Славка Чакърова връчи Славчо Атанасов, ръководител на Комисията по младежта и спорта в Народно събрание.
" Благодаря, че бяха оценени напъните на локалната власт в поддръжка на бизнеса да изведем община Чепеларе на мястото, което заслужава. Имаме обичаи в спорта, единствената шампионка от зимна олимпиада е Екатерина Дафовска, имаме най-дългата писта на Балканите -Мечи чал, дълга над 3 км. В събота от 8,30 ч. лифтът там ще бъде безвъзмезден за всички, ще има доста изненади, томболи, концерти. Заповядайте!, прикани кметът Славка Чакърова. " Бог ни е дал доста - естествени явления, дейни кметове като кметицата на Чепеларе и медии като " Стандарт ", съобщи депутатът Славчо Атанасов.
ЛЯТНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ 2018: Велинград
С минералните си извори и най-чист въздух Велинград е пример за идеална почивка. С невероятните си СПА хотели и европейски услуги градът стремително се развива като дестинация 4 сезона. Велинград сбъдва това, което назоваваме българската фантазия в туризма – дестинация с първокласни хотели, с балнеология и СПА, която да е насочна точка за културно-исторически обиколки в региона през цялата година.
Наградата на кмета Д-р Костадин Коев беше връчена от Пийт Яспърт, вицепрезидент на " Европа Ностра ".
" 2018 година беше доста ползотворна за Община  Велинград, тъй като получихме самопризнание за качеството и равнището на туристическия артикул, който предлагаме. Ние печелим призове на безусловно всички равнища.
Велинград стана за повторно победител в категорията “Най-добра община за балнео и СПА туризъм “ и получи годишната премия на Министерство на туризма за 2018 година
Балканската туристическа асоциация отличи няколко наши хотела. Петзвездният “АРТЕ ” завоюва наградата „ Най-добър СПА и балнео-хотел за 2018 “, а “Вела ХилсС “ бе почетен със златната статуетка за „ Най-добър четиризвезден хотел на Балканите за 2018 “. Хотел „ Здравец “, който през 2018 година празнува 50-годишен празник, взе премията за „ Най-добър бизнес хотел на Балканите 2018 “.  За втора поредна година премията на БХРА за „ Най-добър петзвезден СПА хотел на 2018 година “ завоюва хотел “Арте ”. Хотел „ Рич “, който през 2018 година бе разгласен за “Най-добър петзвезден бутиков хотел на Балканите ”, завоюва премиите на БХРА за „ Най-добър пиано-бар на 2018 “ и „ Най-добър фюжън ресторант на 2018 “, похвали се доктор Коев.
СПА ДЕСТИНАЦИЯ 2018: Хисаря
Община Хисаря развива селски, ловджийски, еко туризъм, само че най-много балнеотуризъм. Градът е прочут с лечебната мощ на минералната си вода още от дълбока античност. Затова и заслужи премията " СПА дестинация 2018 ".
Кметът Пенка Дойкова получи премията от издателя Иван Гранитски.
" Лечебни води и монументи от римско време трансформират Хисаря в мечтана СПА-дестинация ", съобщи кметът на града Пенка Дойкова. Тази година премията в тази категория отиде при нея. Приза й връчи издателят от " Захарий Стоянов " Иван Гранитски.
По думите на Дойкова с изключение на рехабилитация, лечебни и разкрасителни процедури, гостите на града могат да наблегнат и на културно-историческия туризъм. " При нас могат да бъдат видени непокътнати римски терми, римски казарми, както и амфитеатър ", описа тя.
Иван Гранитски пък съобщи, че " Стандарт " е останал единствената медия, в която може да бъде забелязано стратегическо мислене по значими за развиването на страната ни въпроси. " Заражда се естетика сред кметове, министерство на културата и други институции, които работят дружно в тази посока ", добави издателят.  

Накрая всички наградени излязоха на сцената и се снимаха в атмосферата на Малката Базилика.
А за положителното въодушевление на участници и посетители се погрижиха с прелестните си осъществявания подрастващите звезди на Арт Войс Център - Ани, Ради, Дени, Мирослава и Тодор.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР